Nagyvilág

Menekülnek Moszkvából az amerikai diplomaták

Az amerikai külügyminisztérium engedélyezte az oroszországi nagykövetségén dolgozó diplomatáknak és családtagjaiknak, hogy ideiglenesen elhagyják Moszkvát a füstköd miatt.

Philip Crowley külügyi szóvivő közölte kedden, hogy a külképviselet közel 100 alkalmazottja hagyhatja el állomáshelyét, és harminc napra hazautazhat a családtagokkal együtt.

A követségen maradnak a segítségnyújtással foglalkozó szakemberek, akik konzultálni fognak az orosz kormánnyal arról, hogy az Egyesült Államok milyen támogatást adhat az erdő- és tőzegtüzek oltásához. Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége már kiutalt vis maior alapjából 50 ezer dollárt a tüzek károsultjainak megsegítésére.

Számos európai ország tanácsolta el állampolgárait az oroszországi utazástól. Oroszországban hivatalos közlés szerint kedden délelőtt 557 erdő- és tőzegtűz pusztított mintegy 177 ezer hektáron, ebből közel 80 ezer hektáron pusztított összesen 68 nagy tűz. Egyelőre sem jelentős csapadékra, sem érezhető lehűlésre nem lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik