Nagyvilág

Chávez békejobbot nyújtott a kolumbiai államfőnek

Kolumbia és Venezuela helyreállítja a húsz napja megszakadt diplomáciai kapcsolatokat - ebben állapodott meg kedden a két ország államfője.

Hugo Chávez venezuelai elnök és Juan Manuel Santos újonnan hivatalba lépett kolumbiai államfő az észak-kolumbiai Santa Marta karibi kikötővárosában találkozott egymással. A helyszínválasztásnak szimbolikus jelentősége van: itt halt meg Simon Bolivar, a spanyol gyarmatosítók elleni harc jelképes alakja.

“Megállapodtunk abban, hogy a két ország helyreállítja diplomáciai kapcsolatait” – közölte Santos a találkozó után. Hozzátette, Chávez azt ígérte, hogy nem fogja eltűrni az illegális fegyveres csoportok jelenlétét országa területén.

Chávez leszögezte, hogy kormánya “nem támogat sem kolumbiai szélsőségeseket, sem terroristákat, sem drogcsempészeket”. Nem cáfolta azonban, hogy a múltban kolumbiai szélsőségesek szivárogtak be az ország területére.

Mindkét politikus arról beszélt, hogy új fejezetet nyitnak a két ország viszonyában. Találkozójukon több megállapodás is született. A kereskedelmi kapcsolatok és a határ menti biztonság helyreállítása érdekében öt szakbizottság létrehozásáról döntöttek. Chávez beleegyezett abba, hogy országa kifizeti a kolumbiai exportőrökkel szemben fennálló, közel 800 millió dolláros adósságát.

Hugo Chávez július 22-én jelentette be, hogy országa megszakít minden kapcsolatot Bogotával, mert az azzal vádolta, hogy menedéket nyújt a kolumbiai gerilláknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik