Külföld

Már 700 áldozata van a kínai fölcsuszamlásnak

admin
admin

2010. 08. 10. 13:38

Már több mint hétszáz holttestet találtak meg az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány Csoucsü (Zhouqu) megyéjében, ahol vasárnap magas hegyek tövében épült falvakat rombolt le az eső miatt lezúdult föld, szikla és sár.

A legfrissebb tájékoztatás szerint a megtalált holttestek száma a hétfőn közölteknek több mint a duplájára, 702-re emelkedett. Még mindig ezernél többen vannak az eltűntek listáján. Hétezer katona folytatja a kutatást és mentést napi 24 órában, és bár egyre kevesebb az esély arra, hogy túlélőket találjanak, egyes jelekből arra következtetnek, hogy még mindig vannak betemetett emberek, akik segítségre várnak.

Eddig összesen 1243 embert sikerült a romok alól kimenteni, 42-nek súlyosak a sérülései. Kedd délben több mint ötven óra után szecsuani (Sichuan) mentők szabadítottak ki egy 52 éves tibeti férfit; az orvosok szerint a pulzusa és a légzése rendben van, de a beszédhez gyenge volt.

Minisztériumi tájékoztatás szerint már huszonegy egészségügyi csoportot küldtek a helyszínre több mint 360 dolgozóval, köztük orvosokkal, akik a helyszíni műtétekre is felkészültek. Az ő dolguk lesz a kezelés, valamint az ételek és az általános higiéné ellenőrzése mellett az is, hogy a holttestek temetés előtti tárolását felügyeljék.

Huj Liang-jü (Hui Liangyu) miniszterelnök-helyettes, aki a helyszínen tartózkodik, arra sürgette a mentésben részt vevőket, hogy még a jelképes 72 órán belül fokozzák erőfeszítéseiket, és tegyenek meg mindent az életek megmentéséért. Ugyancsak elhangzott: gondoskodni kell arról, hogy a térség gyerekei ősszel meg tudják kezdeni a tanulást.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárának, Hu Csin-taónak (Hu Jintao) az elnökletével kedden ülésezett a legfelsőbb pártvezetés, és közleményében a helyi hatóságokat erőfeszítéseik megkétszerezésére szólítja fel, kiemelve a túlélők utáni kutatást, a völgyben kialakult tó vizének elvezetését és a terület megszabadítását a sártól, iszaptól.

Ki kell küszöbölni a másodlagos geológiai kockázatok veszélyét, a lakosságot biztonságba kell helyezni, s az embereket fedél alá kell juttatni, el kell őket látni megfelelő élelemmel, ivóvízzel és egészségügyi szolgáltatással – áll egyebek mellett a politikai bizottság állandó bizottsága által kiadott közleményben. A dokumentum még külön felhívja a párttagokat arra, hogy járjanak élen a társadalmi stabilitás biztosításában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.