Nagyvilág

Ma szavaz a szlovák parlament a kormányprogramról

A szlovák parlament ötnapos vitát követően, kedden délután szavaz az Iveta Radicová vezette új jobbközép koalíciós kormány programjáról - közölte Richard Sulík, a törvényhozás elnöke.

A keddi ülés kezdetén ugyanis számos koalíciós és ellenzéki képviselő visszavonta felszólalási szándékát, így kormányprogram vitája jelentősen lerövidült. Sulík közlése szerint Radicová délután mintegy fél órás beszédben értékeli a vitát, megválaszolja a hozzá intézett kérdéseket, majd a törvényhozók szavaznak a kormányprogramról.

Várható, hogy bizalmat kap az új szlovák kormány. A 150 tagú pozsonyi parlamentben a koalíciónak 79, az ellenzéknek pedig 71 képviselője van. A programnyilatkozat elfogadásához, s a bizalom megszerzéséhez a kormánynak 76 igen szavazatra van szüksége.

A programnyilatkozatot éppen egy hete terjesztette a törvényhozás elé a miniszterelnök. “A legfőbb célunk megújítani az emberek hitét abban, hogy Szlovákia az a hely, ahol jó, nyugodt és értelmes életet lehet élni” – jelentette ki akkor, programját előterjesztve Radicová. Leszögezte: bizalom nélkül lehetetlen a társadalom fejlesztése, a problémák megoldása, s az új szabályok kialakítása.

Kormányának prioritásait hat pontban fogalmazta meg: egészséges gazdálkodás, a korrupció elleni harc, munkahelyek teremtése, a vállalkozások támogatása, aktív polgári társadalom, az egészségügyi ellátáshoz való jobb hozzáférés.

A szlovák koalíció és az ellenzék vitájának a hangneme éles, indulatos, s olykor személyeskedő volt. Míg a koalíciós képviselők és a miniszterek dicsérték a programot, s támogatásukról biztosították a kormányt, addig az ellenzék bírálta, s képviselői jelezték, hogy nem szavaznak bizalmat a kabinetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik