Nagyvilág

Izrael védelmi minisztere vállalta a felelősséget

Ehud Barak felelősséget vállalt a gázai segélyflottilla elleni izraeli támadásért, melyet megalapozottnak és jogosnak tartott.

Teljes felelősséget vállalt a gázai segélyflottilla elleni támadás kapcsán kiadott katonai instrukciókért Ehud Barack izraeli védelmi miniszter- derült ki az incidens körülményeit kivizsgáló Turkel bizottság meghallgatásán. Ehud Barak a vizsgálóbizottság előtt úgy fogalmazott: előre kitervelt provokációról volt szó, melyet jogos megtorló akció követett Izrael részéről.

Barak vallomása egybecsengett Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy nappal korábbi nyilatkozatával, aki elmondása szerint észak-amerikai utazása előtt a védelmi miniszterre bízta az akció lebonyolítását. Miközben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) megtámadták a gázai blokádot áttörni kívánó, palesztinbarát aktivistákat szállító segélyflottillát, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Kanadában tartózkodott, hogy találkozzon Stephen Harper kormányfővel.

A miniszterelnök nyilatkozatát követően politikai támadások kereszttüzébe került amiatt, hogy Barak védelmi miniszterre hárította a felelősséget. Legfőképpen a Kadima állította pellengérre a miniszterelnököt, hangsúlyozván, hogy Izraelnek nincsen vezetése, Netanjahu pedig homokzsáknak használja az IDF-et.

A gázai segélyflottilla május 31-i megtámadásakor kilenc palesztinbarát török aktivista veszítette életét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik