Nagyvilág

Helyesli a gázai segélyflottilla elleni támadást Barak

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint helyesen döntött a kormány, amikor kommandósokat küldött a Gázai övezet körüli tengeri zárlatot áttörni készülő segélyhajók ellen.

A védelmi miniszter azt mondta kedden, hogy Izrael “sajnálja az elvesztett emberi életeket, de sokkal rosszabbá is válhatott volna a helyzet, ha másképp cselekszenek”. Barak úgy gondolja, hogy a segélyflottilla útja “előre eltervezett provokáció” volt. Védelmébe vette a palesztin enklávéval szemben érvényben levő korlátozásokat is, szerinte ezek nélkül a terület “hatalmas fegyverarzenállá” válna.

A védelmi miniszter egy öt izraeliből és két, szavazati joggal nem rendelkező külföldi megfigyelőből álló vizsgálóbizottság előtt tanúskodott a május 31-i incidens ügyében, amelyben kilenc palesztinbarát török aktivista vesztette életét. Az eset nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, s a Gázai övezet izraeli blokádjának enyhítéséhez vezetett.

Törökország az izraeli vizsgálóbizottság felállítása után azt hangsúlyozta, hogy a belső nyomozás nem számít, ugyanis Izrael nem játszhatja egyszerre a vádlott, az ügyész és a bíró szerepét. Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn tanúskodott, míg Gabi Askenázi vezérkari főnök szerdán áll a bizottság elé.

Az ENSZ két fórumon indított vizsgálatot a gázai segélyhajók ügyében. A Geoffrey Palmer új-zélandi miniszterelnök vezette, mindkét fél egy-egy képviselőjét magában foglaló bizottság kedden kezdi meg munkáját, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pedig független nyomozást folytat majd izraeli részvétel nélkül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik