Nagyvilág

Egymillió embert fenyeget az árvíz

Romániában közel egymillió ember életét veszélyezteti állandó jelleggel az árvíz - derül ki a román környezetvédelmi víz- és erdőgazdálkodási minisztérium által készített árvízvédelmi stratégiából.

A Krónika című romániai magyar napilap által idézett dokumentum szerint 88 ezer házat önthetnek el bármely pillanatban a megáradt folyók, az állandó árvízveszélyben lévő területek nagyságát pedig egymillió hektárra becsülik a szakemberek. Megfelelő intézkedésekkel 350 ezerre csökkenthető az árvízveszélyben élők száma. A tanulmány szerint az áradások és az ezeket követő földcsuszamlások tavaly 156,4 millió lej (36,8 millió euró) kárt okoztak Romániában, 2008-ban viszont a pusztítás értéke elérte a 2,79 milliárd lejt (656,4 millió euró).

Romániában az idén nyáron is többször voltak áradások. Az első nagy árvízhullám júniusban érkezett, amikor szinte az ország valamennyi megyéjét érintette, 25 ember halálát okozva.

Összesen 6112 lakást öntött el az ár és 246-ot tett tönkre, 12 500 személyt kellett kitelepíteni. A megáradt folyók, patakok 33 500 hektár termőföldet, 22 500 hektár legelőt, 5700 hektár erdőt, illetve több mint 200 kilométer utat öntöttek el.

A román kormány várhatóan ezen a héten fejezi be az idei kárfelmérést, hogy segítséget kérhessen az Európai Unió szolidaritási alapjából. Vasile Blaga román belügyminiszter korábban közölte, hogy az árvízkárok értéke eléri a 350 millió eurót, de ez az összeg várhatóan nő, hiszen azóta Románia több települését újból áradások sújtották a szélsőséges időjárás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik