Nagyvilág

Dél-Korea: Phenjan fegyverszünetet sértett

Szöul egyértelmű provokációként értékelte, hogy Phenjan hétfőn lövéseket adott le a Sárga-tengerbe, közel a vitatott határhoz.

Dél-Korea éles kritikával illette Észak-Koreát, amiért a phenjani tüzérség hétfőn lövéseket adott le a Sárga-tengerbe az ország nyugati partjainál, provokációként értékelve az akciót. Dél-Korea védelmi minisztere nyilatkozatot adott ki az incidens kapcsán, melyben leszögezte: Phenjan lépésével megsértette az 1950-es koreai háborút lezáró tűzszünetet.

Amennyiben Észak-Korea továbbra is provokatív retorikát és stratégiát folytat, keményen fogunk bánni vele-fogalmazott a védelmi miniszter.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az északi tüzérség tíz lövést adott le hétfőn, közel a két Korea vitatott tengeri határához, sérülés és komolyabb kár nem történt. Az incidens Szöul és Washington közös hadgyakorlatának utolsó napján történt, amely miatt Phenjan korábban többször is megorlással fenyegetett. A két Korea kapcsolata egy déli hadihajó elsüllyesztésekor romlott meg végleg, melyért Szöul Phenjant tette felelőssé, ám Észak-Korea továbbra sem vállal felelősséget a Cshonan nevű korvett megtorpedózásáért.

A Koreai háború 1950-1953-ig tartott az északi és déli erők, illetve szövetségeseik, a Szovjetunió és Kína, valamint az Amerikai Egyesült Államok között. A konfliktus fegyverszünettel zárult, az országot pedig a 38. szélességi foknál osztották fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik