Nagyvilág

Vádat emeltek a kokainkirály ellen

Belgrádban pénzmosás miatt vádat emeltek a szökésben lévő szerb "kokainkirály", Darko Saric és nyolc társa ellen - írta a Blic című szerb napilap.

A vád szerint Saricék a kokainkereskedelemből származó pénzből földbirtokokat és hoteleket vettek húszmillió euró értékben a Vajdaságban. A bizonyítékok között a vádlottak lehallgatott telefonbeszélgetései is szerepelnek.

Saric neve egy másik perben is felmerült: áprilisban azért indítottak eljárást ellene és 19 másik ember ellen, mert múlt októberben 2174 kilogramm kokaint csempésztek ki Dél-Amerikából, az idei év elején pedig 235 kilogrammot szállítottak a kábítószerből Olaszországba.

A Saric-féle csoport szerb nyomozók korábbi értesülései szerint ötmilliárd eurós bevételre tett szert a kokainkereskedelemből. Ebből mintegy 1,3 milliárd eurót “mostak tisztára” Szerbiában vállalkozások, ingatlanok és földbirtokok vásárlásán keresztül.
A “kokainkirály” ügye az év elején feszültségeket okozott Szerbia és Montenegró között. Belgrád azzal gyanúsította Podgoricát, hogy menedéket nyújtott a montenegrói születésű maffiafőnöknek. Szerbia “a maffia oázisának” nevezte szomszédját, de a montenegrói kormány visszautasította a vádakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik