Nagyvilág

Növekedési pályán Lettország

Lettország gazdasága ismét növekedésnek indul a harmadik negyedévben, miután maga mögött hagyta eddigi legsúlyosabb válságát - jelentette ki hétfőn a lett miniszterelnök.

Valdis Dombrovskis szerint véget ért a recesszió, és változik a gazdaság szerkezete is az exportvezérelt gazdaság irányába.
A második negyedéven kissé lelassult a növekedés, miután a GDP mindössze 0,1 százalékkal bővült az első negyedévhez képest, amikor 0,3 százalék volt a növekedés a tavalyi utolsó negyedévhez viszonyítva, amikor két év óta először mutatott negyedéves növekedést a gazdaság.

Éves összevetésben a vártnál kisebb mértékben, 3,0 százalékkal zsugorodott a GDP a második negyedévben és 6,0 százalékkal az elsőben. Az Európai Unió tagországai közül Lettországot érintette a legsúlyosabban a gazdasági válság – tavaly a GDP 18 százalékkal esett vissza -, és 2008 végén a fizetésképtelenség szélére került az ország. Ezért kénytelen volt pénzügyi támogatásért fordulni a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Unióhoz, amelyek 7,5 milliárd eurót hiteleztek a balti országnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik