Külföld

Beiktatták Kolumbia új elnökét

admin
admin

2010. 08. 08. 07:36

Beiktatták hivatalába szombaton Juan Manuel Santost, Kolumbia új elnökét. Röviddel az eskütétel után Hugo Chávez venezuelai államfő találkozót javasolt neki, és közölte, hogy kész új fejezetet nyitni a két ország fagyos kapcsolataiban.

Santos székfoglaló beszédében a biztonság megszilárdítását ígérte, megismételte, hajlandó tárgyalni a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű, legnagyobb gerillaszervezettel, hogy véget vessen az erőszaknak.

Santos arról is beszélt, hogy az új kolumbiai vezetés elsődleges célja lesz a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása Venezuelával és Ecuadorral. “Békében szeretnénk élni a szomszédjainkkal, tisztelni szeretnénk őket, hogy ők is tiszteljenek minket” – hangoztatta Santos. Hozzátette, hogy a térségbeli népek előtt közös célok állnak. Leszögezte, hogy semelyik országot sem tekinti Kolumbia ellenségének. Röviddel Santos békülékeny beszéde után Hugo Chávez a venezuelai tévé élő adásában találkozót javasolt neki. Közölte, hogy “kész teljesen új fejezetet nyitni” a két ország kapcsolatában, és reményekkel tekint a jövőbe.

Chávez nem volt jelen a kolumbiai elnök beiktatásán. A ceremónián helyette részt vett Nicolas Maduro külügyminiszter, aki arról beszélt, hogy országa “baráti kezet” kíván nyújtani Kolumbiának. Tévébeszédében Chávez azt mondta, hogy Maduro vasárnap találkozik kolumbiai partnerével. A megbeszélésen megvitatják a kétoldalú kapcsolatok rendezésének lehetőségeit, és talán meg is állapodnak az elnöki csúcstalálkozó időpontjában – tette hozzá.

Chávez alig két hete jelentette be, hogy megszakít minden kapcsolatot Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. A kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítva, hogy azok alátámasztják a vádakat. Chávez ezután “teljes készültséget” rendelt el a két ország határán, és visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével.

Egy nappal hivatalából történő távozása előtt, pénteken Álvaro Uribe leköszönő kolumbiai elnök feljelentést tett Chávez
ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Emberiesség elleni bűntettel vádolta meg őt, amiért menedéket nyújt a FARC fegyvereseinek. Chávez szombati tévébeszédében ismét a “pokolba” küldte Uribét, s arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Santos kormánya ismét előhozakodik ezekkel a vádakkal, az megpecsételi a megbékélésre irányuló erőfeszítéseket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.