Nagyvilág

Nőkereskedőket fogtak el Kínában

Észak-Kínában emberkereskedőket vettek őrizetbe, akik 2005 óta több tucat nőt adtak el feleségnek az ország különböző részein.

Összesen tizenegy embert gyanúsítanak annak a hálózatnak a működtetésével, amely többnyire a nyugati országrészből gyűjtött nőket adott el vidékre feleségnek, egyedülálló férfiaknak. A vevők ezreket, vagy akár több tízezer jüant is fizettek értük. (Egy kínai jüan megközelítően 32 forintot ér.)

Az nőkereskedőket Sanhszi tartomány két megyéjében fogták el, ahol az áldozatok többségét értékesítették. Két nőt a rendőrség már kiszabadított, több mint tízet még keresnek. A rendőrség szerint nehéz lesz a nyomukra bukkanni, mert egyrészt valószínűleg néhány áldozat szellemi fogyatékkal él, mások pedig kikerültek a tartományból.

A kínai sajtó szombaton egy másik nőkereskedelemmel foglalkozó esetet is ismertet, amelynek főszereplője egy orosz állampolgárságú nő, akit pénteken kitoloncoltak az országból.

A gyanúsított öt fogságba ejtett ugyancsak orosz nőt vett rá, vagy kényszerített prostitúcióra a kelet-kínai Anhuj (Anhui) tartomány székhelyén, Hofej (Hefei) városban még 2006 augusztusában. A Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete (ICPO) oroszországi központi irodája, az orosz főügyészség megbízásából 2007-ben fordult hivatalos kéréssel kínai partneréhez. A kínai közbiztonsági minisztérium tájékoztatása szerint a gyanúsított Hofejben került rendőrkézre és repülőgépen toloncolták ki az országból.

Kínában nem ritka a nők és gyermekek elrablása, és jellemezően elterjedt a prostitúció is. Az okok között van, hogy különösen a fiatalkorú népességen belül felborult a nemek aránya, aminek következtében például egyes becslések szerint 2020-ra 24 millió férfinak lesz gond társat találni a saját korosztályában. Szakemberek szerint ezért a harminc éves családtervezési politika, illetve annak múltbéli vadhajtása, a hagyományosan fiúkat preferáló – különösen vidéki – társadalomban illegálisan elvégeztetett szelektív abortusz a felelős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik