Nagyvilág

Apokaliptikus hangulat Moszkvában

admin

2010. 08. 07. 17:44

Az orosz fővárosban tovább sűrűsödött szombaton a füstköd. A levegőben a szennyező anyagok értéke a megengedett többszöröse. A látótávolság sok helyen 50 méter alá esett, a hatóságok rendkívüli intézkedésekre készülnek. Több állam azt tanácsolja polgárainak, hogy csak halaszthatatlan ügyekben utazzanak Oroszországba.

A moszkvai levegőben a füstgáz koncentrációja a megengedett érték 6,6-szorosa, a szennyező részecskéké 3,2-szerese és egyes szénhidrogéneké 3,9-szerese volt szombaton. Ezzel a szmog kezdete óta a legnagyobb szennyezettséget mérték.

A sűrű ködben a város három nagy repülőtere szombaton a kora délutáni órákig több mint 50 járatot nem tudott elindítani, mintegy 40 érkező gépet máshová irányítottak, és további mintegy 40, moszkvai úti célú járat el sem indult.

A szmog várhatóan legalább keddig befedi a város, csak akkor várható az időjárási viszonyok kedvező változása.

Közben Moszkvában elviselhetetlen a hőség: a szakértők szerint szerdáig fokozatosan esik ugyan majd a hőmérséklet, de még akkor is 30-35 fok lesz. Szombaton ugyanis 40 fokot mértek, a Moszkvai területen egészen 41 fokig emelkedett a hőmérséklet, és éjszaka is alig hűl le a levegő. Esőre nincs kilátás, legfeljebb helyi viharokra, de ezek nem javítanak a helyzeten. Sőt, az ezekkel járó erős szelek inkább szítják a tüzeket.

A fővárosi hatóságok felkészültek arra, hogy a füstköd által leginkább sújtott délkeleti terület táboraiból esetleg elszállítják a gyerekeket, a kórházak és klinikák megerősített létszámmal dolgoznak, a Vörös téren orvoscsoport tart ügyeletet.

Felhívást intéztek a hatóságok az ipari üzemekhez, hogy lehetőség szerint állítsák le a termelést a füstköd eloszlásáig, hogy így kevesebb szennyező anyag jusson a levegőbe.

A városban már pénteken jelentősen csökkent a forgalom, kevesen járnak az utcákon, és közülük is sokan maszkokkal, vagy nedves zsebkendőkkel az arcukon. Sokan a hőség ellenére sem nyitnak ablakot, és ha mégis, akkor vizes lepedőt akasztanak elé. A meleg víz hőmérsékletét 65-ről 50 Celsius-fokra csökkentették, és felszólították a lakosságot, hogy ne menjen az utcára, valamint néhány napra mondjon le az autók használatáról.

Az orosz fővárostól 270 km-re délkeletre lévő rjazanyi területen lévő Krjusa településen Ortodox pap vezetésével imádkoznak asszonyok az esőért.

Az egyetlen kedvező hír, hogy Oroszország központi részén és a Volga mentén egyes területeken csökkent a tüzek száma – ezt Irina Andrianova, a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője jelentette be szombaton.

Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország és Kanada átmenetileg csökkentette a létszámot moszkvai követségein, az Egyesült Államok és Franciaország azt tanácsolta polgárainak, hogy szeptember elejéig csak végszükségben utazzanak Oroszországba. Gennagyij Onyiscsenko orosz tiszti főorvos ugyan tiltakozott ez ellen azzal, hogy az országban számos gyönyörű helyen nincs szmog, így Szentpéterváron sem.

A turisták esetleges elmaradásának a gazdasági jelentősége azonban csekély: évente mindösszesen alig több mint egymillió külföldi látogat turistaként Oroszországba.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.