Külföld

Fullasztó füstköd van Moszkvában

admin
admin

2010. 08. 07. 08:52

Az orosz fővárosban szombatra tovább sűrűsödött a füstköd és vele a mérgező anyagok tartalma a levegőben, és nem enyhül a hőség sem: a meteorológusok 39 fokos meleget és napsütéses időt jósolnak, az utóbbi azonban nem érzékelhető, mert még az utca túlsó oldala sem látszik a tejszerű szmogban.

Moszkvában a szmog olyan sűrű, hogy az illetékesek már az autósokat is figyelmeztették a nagyobb követési távolságok betartására.

Emellett a repülőterek részben az aktuális időjárás függvényében fogadnak, illetve indítanak gépeket, s már a kora délelőtti órákig számos járatot irányítottak át, vagy egyáltalán nem fogadtak. A hatóságok javasolják, hogy csak az menjen az utcára, akinek ez elkerülhetetlen, és egyre több embert látni maszkkal vagy az orrára szorított nedves zsebkendővel.

A környezetvédelmi hivatal adatai szerint a levegő szennyezettsége nem csökken: a mérések szerint majd minden szennyező anyagból többszörösen meghaladja a maximális megengedhető értéket, és a nap folyamán nem várható javulás.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának szombat reggeli közlése szerint ebben az időpontban 577 erdő- és tőzegtűz pusztított összesen mintegy 193,5 ezer hektáron – ezek többsége erdőtűz, a tőzegtüzek száma néhány tucat – a nagy tüzek száma 101 volt, és ezek összesen mintegy 165,5 ezer hektáron dúltak.

Idén a tavalyihoz képest 20 százalékkal több a tűz, és 30 százalékkal nagyobb az érintett terület, de ezen belül a tőzegtüzek száma a négyszeresére emelkedett. Az utóbbiak a korábban tüzelőanyag kitermelése céljából a kőolaj-kitermelés megkezdése előtt lecsapolt mocsarakban üt ki, s a hatóságok most komolyan vizsgálni kezdték az egykori mocsarak újbóli elárasztásának lehetőségét, a vállalkozás azonban a legszerényebb becslések szerint is hatalmas ráfordítást követel majd.

Az orosz vezetők sorban keresik fel a tüzek oltásában, illetve az emberek mentésében részt vevő szervezetek egységeit, s Dmitrij Medvegyev elnök csütörtökön, egy mentőállomáson tett látogatásán elmondta: azon a napon, a tűzveszélyes időszak kezdete óta első ízben csökkent a tüzek száma az országban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.