Nagyvilág

Ezrek vesztek az árvízben Kínában

Eddig több mint 1450 halálos áldozata van az idei árvízi katasztrófáknak, további 670 embert még keresnek - jelentette a polgári ügyek minisztériumának közlése alapján a kínai média.

A folyamatos esőzések miatti árvizek, földcsuszamlások kétszázmillió embernek okoztak kárt, 12 millió lakost kellett állandó lakóhelyéről elköltöztetni Kínában. Továbbá közel egymillió 400 ezer ház dőlt romba, több mint 13 millió hektárnyi mezőgazdasági területet ért kár, körülbelül hétmillió hektáron teljesen tönkrement a vetemény.

Az eddigi teljes veszteség értékét több mint 40 milliárd dollárra teszik; a központi költségvetésből megkezdték a károsult területek támogatását, ami részbeni fedezetül szolgál a költöztetésre, az újjáépítésre és a családtagjukat elvesztettek segélyezésére.

Az agrártárca a központi utasításnak megfelelően intézkedést adott ki a mezőgazdasági termelés folytatására, illetve újrakezdésére, az őszi betakarítás körülményeinek előkészítésére. A minisztérium utasította a területi szerveket a sérült infrastruktúra helyreállítására, a víz elvezetésének megoldására, egyes rövid termésidejű haszonnövények ültetésére.

A legfrissebb időjárás-előrejelzés szerint a következő három napban további csapadék várható az árvizektől szenvedő északkeleti országrészben, továbbá Közép-Kínában, Dél-Kína egy részén, valamint a délnyugati Jünnan területein. Mindeközben a Jangce folyó mentén, a délkeleti Shenszi (Shaanxi) tartományban és Észak-Tajvanban 35-38 Celsius-fokos melegre számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik