Nagyvilág

A kormányváltás hozzájárulhat a szlovák-magyar viszony javulásához

Ivan Gasparovic szerint a szlovákiai és a magyarországi kormányváltás hozzájárulhat a két ország kapcsolatainak javításához.

Az elnök a szlovák-magyar viszony megromlásáért a Magyar Koalíció Pártját (MKP) tette felelőssé, amit az határozottan visszautasított.

A szlovák államfő a pozsonyi TASR hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: tudatosítani kell, hogy a párbeszédnek elsősorban az arra hivatott intézmények – vegyes bizottságok, kormányok, parlamentek és nagymértékben az államfők – között kell folynia.

Gasparovic a pénteken Pozsonyban előzetesen ismertetett interjúban – amelynek teljes szövegét szombaton hozza nyilvánosságra a szlovák hírügynökség – elmondta: szlovákiai látogatásra hívta meg Schmitt Pált, de magyar partnere a meghívásra még nem válaszolt. A két államfő azonban az év vége előtt mindenképpen találkozik, mégpedig Csehországban, a visegrádi négyek államfőinek csúcstalálkozóján.

A szlovák-magyar gazdasági, külügyi és beruházási együttműködésben nincsenek problémák – fejtette ki a köztársasági elnök. Feszültség a két ország között elsősorban a nemzetiségi kérdésben van. „De csak néhány, a szlovákiai magyar kisebbséget képviselő politikus szemszögéből, és ezzel a magyar kormány szemszögéből is” – jelentette ki Gasparovic. Szerinte a szlovák-magyar viszony kiéleződésének az elmúlt időszakban ez volt a legfőbb oka.

„A magyar kormányok nem a szlovák kormányt tekintették partnernek, hanem a Magyar Koalíció Pártját (MKP). És sosem lehetett jó a viszony, ha az MKP volt az a csoport, amely a Magyarország és Szlovákia közti tárgyalásokat meghatározta” – állítja a szlovák államfő. Megismételte, hogy a kölcsönös párbeszédben a kormányoké, a parlamenteké és az államfőké a fő szerep.

Gasparovic szerint a mai szlovák kormány előnyös helyzetben van, minthogy az MKP most nincs abban a pozícióban, hogy a magyar kormány kulcsfontosságú partnere legyen. „Hogy fog megbirkózni ezzel a feladattal a Híd párt, ma még nem tudom. Nyugtázom azonban azt a lépést, amelyet Bugár Béla pártelnök tett meg, amikor arról beszélt, hogy a Kárpár-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) nem kellene a magyar parlament részét képeznie” – húzta alá Gasparovic. Ő ezt jó lépésnek tartja. „Hogy áll ehhez hozzá a magyar kormány, azt nehéz megmondani” – jegyezte meg a szlovák államfő.

Az MKP Gasparovic kijelentését, melyben a szlovák-magyar viszony megromlásáért az MKP-t okolja, határozottan visszautasította. “Szeretnénk emlékeztetni a köztársasági elnök urat arra a tényre, hogy nem az MKP volt az, aki annak idején elfogadta a rossz nyelvtörvényt vagy a módosított oktatási törvényt, amely lehetővé tette a hibrid tankönyvek kiadását, amit mellesleg a köztársasági elnök úr is üdvözölt annak idején mondván, hogy ezek a magyarok szempontjából elfogadhatatlan tankönyvek úgy vannak rendjén, ahogy vannak, mert igazodnak a szlovák törvényekhez.

Ugyanúgy nem az MKP a felelős Sólyom László magyar köztársasági elnök kiutasításáért Szlovákiából vagy a Dunaszerdahelyi szurkolóverésért, mint ahogy nem az MKP-t illeti a felelősségre vonás a Malina Hedvig ügyet illetően sem” – áll a magyar párt közleményében, amelyet Dunajsky Éva, az MKP szóvivője juttatott el az MTI pozsonyi tudósítójához.

„Végezetül szeretnénk emlékeztetni a köztársasági elnök urat arra is, hogy a 2008 októberében tett nyilatkozata, melyben figyelmen kívül hagyva a legutolsó népszámlálási adatokat, a magyar nemzetiségű állampolgároknak csaknem a felét nem vette számításba, szintén nem tett jót a szlovák-magyar viszony alakulásának” – mutat rá a közlemény.

„A Magyar Koalíció Pártja továbbra is a párbeszéd híve, s meggyőződése, hogy ebben a helyzetben a szlovák-magyar viszonyon csak értelmes, konstruktív párbeszéddel lehet javítani” – szögezi le a magyar párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik