Nagyvilág

Javulhat a szlovák-magyar viszony Gasparovic szerint

Ivan Gasparovic szerint a szlovákiai és a magyarországi kormányváltás hozzájárulhat a két ország kapcsolatainak javításához.

A szlovák államfő a pozsonyi TASR hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: tudatosítani kell, hogy a párbeszédnek elsősorban az arra hivatott intézmények – vegyes bizottságok, kormányok, parlamentek és nagymértékben az államfők – között kell folynia.

A szlovák-magyar gazdasági, külügyi és beruházási együttműködésben nincsenek problémák – fejtette ki a köztársasági elnök. Azt állította, hogy feszültség a két ország között elsősorban a nemzetiségi kérdésben van. Szerinte a szlovák-magyar viszony kiéleződésének az elmúlt időszakban ez volt a legfőbb oka.

“A magyar kormányok nem a szlovák kormányt tekintették partnernek, hanem a Magyar Koalíció Pártját (MKP). És sosem lehetett jó a viszony, ha az MKP volt az a csoport, amely a Magyarország és Szlovákia közti tárgyalásokat meghatározta” – állítja a szlovák államfő.

Gasparovic szerint a mai szlovák kormány előnyös helyzetben van, minthogy az MKP most nincs abban a pozícióban, hogy a magyar kormány kulcsfontosságú partnere legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik