Nagyvilág

A huszadik lengyel katona halt meg Afganisztánban

Egy lengyel katonát megölt, öt másikat pedig megsebesített péntek reggel egy házi készítésű, az út mentén elrejtett pokolgép Afganisztán keleti részén.

Az egyik sebesült katonát életveszélyes állapotban szállították kórházba. A Gázni tartomány déli részén történt pénteki merénylet meghalt Dariusz Tylendával 20-ra emelkedett az afganisztáni műveletekben elesett lengyel katonák száma. A lengyel erők 2002 márciusa óta állomásoznak az ázsiai országban.

Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) keretében jelenleg mintegy 2500 a lengyel katonák száma, de az év végén várhatóan 2600-an lesznek.

Bogdan Klich lengyel védelmi miniszter júniusban úgy értékelte, hogy a katonák 2013 előtt végleg hazatérhetnek az ázsiai országból. Lengyelország a novemberi lisszaboni NATO-csúcstalálkozón vitatja majd meg kivonulási stratégiáját.

A pénteken hivatalba lépő Bronislaw Komorowski lengyel államfő elnökválasztási kampányában azt ígérte, hogy még a 2012-es év vége előtt kivonják Afganisztánból a lengyel katonákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik