Nagyvilág

Blackberry fél áron Szaúd-Arábiából

A Blackberry üzenetküldő szolgáltatásának szaúd-arábiai tervezett letiltására reagálva voltak, akik a királyságban már pénteken úgy döntöttek, hogy megszabadulnak kedvenc okostelefonjuktól.

A kanadai Research in Motion (RIM) készülékein alkalmazott fejlett titkosítási eljárás áthatolhatatlanságát nemzetbiztonsági szempontból számos országban kifogásolják, azonban a Blackberryk jelentette nemzetbiztonsági kockázatra elsőként Szaúd-Arábia válaszolt, ahol pénteken éjféltől lép életbe a készülék szolgáltatásainak részleges korlátozása.

A Saudi Telecom mobilszolgáltatónak közel 400 ezer Blackberry előfizetője van, két riválisa további 290 ezer előfizetővel rendelkezik.

A korlátozás egyelőre csak az üzenetküldő szolgáltatásra vonatkozik, azonban a szomszédos Egyesült Arab Emírségekben kilátásba helyezték, hogy októbertől a levelezőrendszerre és a mobilinternetre is kiterjesztik a tilalmat.

A várható fejlemények miatt a rijádi mobiltelefon-piacon tucatnyi fiatal férfi már fél áron is kínálta a RIM készülékeit. Az egyik telefonüzlet tulajdonosa szerint most már senki sem vesz Blackberryt, inkább megszabadulni próbál tőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik