Külföld

Naomi Campbell véres gyémántokról vallott

admin
admin

2010. 08. 05. 12:06

Naomi Campbell a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai törvényszék előtt tett vallomásában csütörtökön elismerte, hogy 1997-ben „piszkosnak látszó köveket" kapott ajándékba egy Charles Taylor akkori libériai elnök társaságában elköltött vacsora után, de azt állította, nem tudta, hogy gyémántok voltak a zacskóban, sem azt, hogy Taylor küldte neki azokat.

A brit topmodellt tanúként idézték a törvényszék elé, hogy válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a vád alá helyezett volt libériai elnök úgynevezett „véres gyémántokkal” ajándékozta meg őt. Taylor a Sierra Leone-i lázadóknak küldött fegyverszállítmányokért cserében több millió dollár értékű csiszolatlan gyémántokat kapott, ezek kapták a nyilvánosságban a „véres” jelzőt.

Campbell elmondta, hogy egy, a Nelson Mandela akkori dél-afrikai elnök által adott vacsora után már nyugovóra tért, amikor kopogtattak ajtaján. Két férfi állt az ajtóban, akik egy zacskót nyújtottak át neki, mondván: „ajándék az ön számára”.
A topmodell azt mondta, hogy csak másnap reggel nyitotta ki a zacskót, amelyben „apró piszkos kövek” voltak. Az esetről beszámolt ügynökének, Carole White-nak és Mia Farrow színésznőnek, aki szerint a kövek gyémántok voltak. Egyikük azt mondta: nyilván Taylor ajándékáról van szó, és maga Campbell is így vélte. Azt mondta, a drágaköveket egy barátjának adta oda, aki karitatív tevékenységet folytatott Dél-Afrikában.
A vád képviselőjének Campbell gyémántajándékozási tanúvallomására amiatt volt szüksége, hogy cáfolja Taylor állítását, miszerint sohasem került birtokába csiszolatlan gyémánt.

A 62 éves Charles Taylort háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűntettek vádjával állították a különleges törvényszék elé. Az ügyészek szerint felfegyverezte, kiképezte és utasította a Sierra Leone-i lázadókat, akik több ezer polgári személyt öltek vagy csonkítottak meg a határ mentén. A volt libériai elnök tagadja a vádakat, a Campbell-féle „gyémántsztorit” pedig egyenesen „képtelenségnek” nevezte.

Naomi Campbell ez idáig az egyetlen olyan tanú a perben, akinek nem volt köze a harcokhoz. A topmodell, aki megpróbálta elkerülni a tanúskodást, rendőrségi kíséret mellett érkezett a bíróságra. A törvényszék döntése értelmében nem lehetett róla felvételeket készíteni sem akkor, amikor belép a tárgyalóterembe, sem akkor, amikor elhagyja azt. Amíg a tárgyalóteremben tartózkodik, végig mellette van ügyvédje, aki ügyel arra, hogy a modell minden kérdésre helyesen válaszoljon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.