Nagyvilág

Az atomfegyverek megsemmisítését sürgette az ENSZ-főtitkár

Az atomfegyverek megsemmisítését sürgette csütörtökön Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára Japánban, az atomtámadást elszenvedő Nagaszaki városában tett látogatása során.

Nagaszakira 65 évvel ezelőtt, 1945. augusztus 9-én dobott le atombombát az amerikai légierő, három nappal azt követően, hogy egy másik japán város, Hirosima ellen is atomtámadást hajtott végre.

„Az egyetlen lehetséges módja annak, hogy soha többé ne vessenek be (nukleáris) fegyvereket, az a megsemmisítésük” – hangoztatta a főtitkár azon a helyszínen, amely fölött az atombomba felrobbant.

Ban Ki Mun ellátogatott az atomtámadás emlékére létrehozott múzeumba, és találkozott hat túlélővel. A várost ért amerikai bombázásban hetvenezren haltak meg.
A főtitkár később beszédet mondott abban az Urukami székesegyházban, amely a támadásban megsemmisült, de később újraépítették. Kiemelte, hogy a nemzeteknek együtt kell munkálkodniuk azon, hogy atomfegyverektől mentes világot teremtsenek.

Az ENSZ vezetője a szigetországban részt vesz a Hirosima és Nagaszaki ellen intézett amerikai atomcsapások 65. évfordulója alkalmából rendezendő megemlékezéseken. Ban Ki Mun pénteken keresi fel Hirosimát. Ez utóbbi városban 140 ezren haltak meg.
A két nukleáris csapás arra késztette a japán hadvezetést, hogy 1945. augusztus 15-én kapituláljon, és ezzel a csendes-óceáni hadszíntéren is befejeződött a II. világháború.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik