Nagyvilág

Egymillió ember vált hajléktalanná Pakisztánban

Továbbra is súlyos a helyzet Pakisztán északi részén, ahol emberemlékezet óta nem okoztak a monszunesők ekkora áradásokat, mint most.

Az előrejelzések szerint a következő napokban újabb viharok lesznek a térségben, ahol már most 3,2 millió embert érint a szélsőséges időjárás. Egyre több ország küld segélyt a dél-ázsiai országba.Válságtanácskozást tart szerdán a pakisztáni kormány, hogy megvitassák, miképpen lehet felgyorsítani a mentést és a segélyszállítmányok elosztását az észak-pakisztáni területeken. Az ENSZ már megkongatta a vészharangot. “Ez egy súlyos humanitárius katasztrófa” – mondta a világszervezet képviselője az AFP hírügynökségnek.

Az eddigi adatok szerint csaknem egymillió ember vesztette már el az otthonát, vagy menekült el az áradások elől. “Az embereknek azonnali szüksége van élelemre, ivóvízre, sátorra, gyógyszerekre és tisztálkodási eszközökre” – mondta az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője, Amdzsad Dzsamal.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az előrejelzések szerint a következő három napban újabb eső hullhat. A hatóságok figyelmeztették az ország egyik legnagyobb vízierőműve, a Warsak gátja közelében élőket, hogy a vízszint folyamatosan emelkedik. A térség elmúlt 80 évének legnagyobb áradásában a becslések szerint eddig 1500-an vesztették életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik