Külföld

Lemondott az ügynökmúlttal vádolt Bartha Csaba

admin
admin

2010. 08. 03. 12:03

A budapesti Román Kulturális Intézet (ICR) igazgatóhelyettese lemondott tisztségéről. A vezetőről a sajtó korábban azt állította, hogy még 1989 előtt beszervezte a román kommunista hatalmat kiszolgáló Securitate titkosszolgálat.

A Bukarestben megjelenő Új Magyar Szó (ÚMSZ) című magyar nyelvű újság szerint a kulturális diplomata annak ellenére szánta rá magát erre a lépésre, hogy a romániai átvilágító testület, a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) júniusban kibocsátott határozatában kimondta: Bartha nem tekinthető a volt kommunista titkosszolgálat kollaboránsának.

Bartha Csaba utódjáról az ICR bukaresti vezetősége dönt – tudta meg a lap Brandusa Armancától, a budapesti intézet igazgatójától. Bartha Csaba nem kívánta részletezni lemondásának hátterét. Korábban úgy nyilatkozott, hogy ártatlannak és a Securitate áldozatának tekinti magát.

A volt igazgatóhelyettes múltjáról korábban a Romania libera című román napilap írt a CNSAS dokumentumaira hivatkozva. Ezekből kiderült, hogy a temesvári újságírót 1986. december 11-én szervezték be. Az akkor még egyetemi hallgató Bartha vállalta, hogy „Barbu” fedőnéven jelentéseket ír a temesvári műszaki egyetem gépészmérnöki karán tanuló diáktársairól és a Fructus nevű vállalatban dolgozó munkatársairól.

A lap idézett Bartha dossziéjában szereplő két jelentésből, de azok az ÚMSZ szerint nem tartalmaznak olyan információkat, amelyeket a Securitate felhasználhatott volna a „célszemélyek” ellen. A CNSAS ezért adta ki korábban azt az iratot, amely szerint Bartha nem tekinthető besúgónak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.