Nagyvilág

Védőhálót kap a Golden Gate-híd

Több évi halogatás után úgy tűnik, végre valóban védőhálót kap a San Franciscó-i Golden Gate-híd, hogy csökkentsék az öngyilkosságok számát.

A legendás híd több mint 70 éve vonzza a turistákat, de az öngyilkosokat is, akik a több mint 60 méteres mélységbe vetik magukat. Évente több tucatnyian ugranak le a hídról. A városi közlekedési felügyelet elkülönítette az első 5 millió dollárt a híd alatt 6 méterrel kifeszítendő acélháló létesítéséhez. A hatalmas hálót 3 évig fogják építeni, költsége 45 millió dollár lesz.

A San Francisco-öböl felett átívelő, 1937-ben átadott híd szinte mágnesként vonzza az öngyilkosokat. A 2,7 kilométer hosszú építményről eddig összesen mintegy 1300-an ugrottak le, vannak, akik kétezerre teszik az áldozatok számát.A Golden Gate-ről leugró öngyilkosok 120 kilométeres óránkénti sebességgel csapódnak a vízbe. Ha nem halnak szörnyet, vízbe fulladnak. Sok holttestet nem találnak meg, a cápák martalékává válik. Ha egy ember egyedül és fényképezőgép nélkül sétál a hídon, ez az egyik legbiztosabb jele annak, hogy öngyilkosságra készülhet – mondta el Mary Currie, a hídfelügyelet szóvivője.

A Golden Gate “öngyilkosbiztossá” tételére az utóbbi évtizedekben már több kísérlet történt, 2006-ban például biztonsági korlát felszereléséről döntöttek. Az öngyilkosok elriasztására született tervek azonban az ellenzők miatt nem válhattak valóra. Sokak szerint a védőkorlát és -háló elcsúfítaná a csodálatos art deco stílusú hidat. Mások azzal érveltek, hogy a hatalmas összeget hasznosabb célokra is lehetne fordítani, és nem tudni, milyen hatással lenne a hídra a szélfogóként működő védőrendszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik