Külföld

Újabb erdőtüzeket várnak Oroszországban

admin
admin

2010. 08. 02. 07:50

Oroszországban több százezer hektáron ég az erdő és a tőzeg, és egyre újabb helyeken lobbannak fel a lángok.

Bár megfeszített erővel küzdenek a tüzek terjedése ellen, a meteorológusok szerint a héten 40 fok feletti hőség várható a nyugati országrészben, és esőre továbbra sem lehet számítani. A moszkvaiak hétfőn reggel füstszagra ébredtek, a várost füstköd borítja, amelyen alig tud áthatolni a napsütés, a látási távolság alig néhány száz méter, s az orvosok azt tanácsolják, hogy a gyerekek és az idősek nedves maszkon át lélegezzenek.

Az ország európai részén a vasárnap esti legfrissebb adatok szerint 438 helyen ég az erdő összesen 128 ezer hektáron, miközben szombaton már 114 ezer hektárra sikerült visszaszorítani a lángokat, míg a Távol-Keleten 24 óra alatt megháromszorozódott az ugyancsak mintegy százezer hektáron égő erdőtüzek száma, s ennél jóval nagyobb mezőgazdasági terület ég. Vasárnap estig közel százezer embert mentettek ki a tüzek által fenyegetett lakott településekről, több mint 2200 ember hajléktalanná vált, és a halálos áldozatok száma már 33 volt. Közel 1900 lakóház égett porig.

A hatalmas ország nyugati részén 14 régióban pusztítanak kiterjedt tüzek, s a legsúlyosabb helyzet Nyizsnij Novgorod, Vlagyimir és Voronyezs térségében alakult ki. A legnagyobb területen Nyizsnij Novgorod környékén pusztítanak a lángok, amelyek megközelítették a Szarovban lévő nukleáris kutató központot is, de a vasárnap késő esti jelentések szerint sikerült elhárítani a várost fenyegető veszélyt. A tűz sok más között teljesen megsemmisítette a 341 házból álló Verhnyaja Vereja falut, ahol 14 ember vesztette életét. Voronyezs mellett Maszlovka falu 150 házából mindössze öt nem égett le. A három régióban sok helyen a vasúti közlekedés is leállt a tüzek miatt.

Csak a rendkívüli helyzetek minisztériuma több mint 180 ezer főt, 14 repülőgépet és számos helikoptert vetett be a lángok ellen, a védelmi minisztérium több ezer katonát és sok száz egységnyi technikát vezényelt ki, és a belügyi szervek néhány ezer munkatársa is a tüzek visszaszorításán dolgozik. A helybeliek is mindenütt nagy számban segítik az oltást. Ennek ellenére nincs elég ember és technika: a statisztikák szerint legfeljebb három tűzoltó jut két hektár lángoló erdő oltására.

Vlagyimir Putyin kormányfő azt ígérte, hogy mire beáll a tél, felépítik a leégett házakat. A rendkívüli helyzetek minisztériumának becslése szerint a leégett házak helyreállítása legkevesebb 4,5 milliárd rubelbe kerül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.