Nagyvilág

Pokolgéppel siklattak ki egy vonatot kurd lázadók

Pokolgép segítségével siklattak ki egy vonatot hétfőn kurd "terroristák" a Törökország keleti részén fekvő Erzincan tartományban.

A robbanás következtében nyolc kocsi kisiklott, de szerencsére senki sem sérült meg. A vonat utasokat és rakományt is szállított, az NTV tévécsatorna szerint a megrongálódott vagonokban katonai eszközök voltak. A terrorista kifejezéssel Ankara a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjait illeti.

A PKK támadásainak száma nőtt az utóbbi időben, mióta életfogytiglani börtönbüntetését töltő alapítója és vezetője, Abdullah Öcalan májusban bejelentette, hogy nem közvetít többé Ankara és a rá hallgató kurdok között.

Az Ankara és több másik ország által terrorszervezetként nyilvántartott PKK 1984-ben indította meg harcát az önálló kurd állam megteremtéséért. Követelése időközben a kurd területek autonómiájára szűkült. A katonaság és a felkelők összecsapásaiban eddig mintegy 45 ezren veszítették életüket. A 72 milliós Törökország lakosságának közel 20 százaléka kurd nemzetiségű.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik