Nagyvilág

Ismét dolgoznak a görög fuvarozók

Hét nap sztrájk után hétfő reggel munkába álltak a teherautó-sofőrök Görögországban, ahol súlyos üzemanyaghiányt okozott a munkabeszüntetés.

Az idegenforgalmi főszezon közepén kezdett sztrájk miatt majdnem megbénult az ország; napokig szinte sehol nem lehetett tankolni, és lassan az élelmiszer is elfogyott az üzletek polcairól. Vasárnap végül a sofőrök szakszervezete egy maratoni, hatórás tárgyalás végén tartott szavazáson szűk többséggel úgy határozott, hogy felfüggesztik a sztrájkot, és hétfő reggel 7 órakor valamennyi szakszervezeti tag munkába áll.

Vasárnap már többen a volán mögött voltak, engedelmeskedve a kormány korábban hozott rendeletének, amellyel munkavégzésre kötelezte a romlandó élelmiszert és üzemanyagot szállító fuvarozókat. A hétvégén az athéni vezetés a hadsereget is bevetette, hogy biztosítsa egyebek között a kórházak, repülőterek és kikötők üzemanyag-ellátását, a rendőrség közreműködésével pedig a töltőállomások közel felében sikerült helyreállítani az ellátást a fővárosban és Szalonikiben, az ország második legnagyobb városában.

A kormány és a szakszervezet között egy törvénytervezet miatt alakult ki konfliktus. A javaslat értelmében a teherautóra érvényes jogosítvánnyal rendelkezők szabadon juthatnak közúti fuvarozási engedélyhez. Az egymást követő görög kormányok az ötvenes évektől kezdve jutalomként osztogatták az iparűzési engedélyt erre a tevékenységre híveiknek. 1971-től azonban a hatóságok egyetlen új engedélyt sem adtak ki, a vállalakozók így egymás között kezdtek kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó méretétől függően a 300 ezer eurót is elérheti.

A reformot az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására határozta el Athén, a fuvarozók pedig attól tartanak, hogy egy csapásra értékét veszti a százezer eurós nagyságrendű befektetés, amellyel beléptek az ágazatba. A kormány vasárnap hangsúlyozta, hogy a szakma liberalizálásából nem enged, és hasonlóan kemény fellépés várható, ha a szakszervezet folytatja a munkabeszüntetést. A szocialista vezetésű kormány ugyanakkor kompenzációt helyezett kilátásba a fuvarozók számára.

A súlyos adósságválsággal küzdő országot 110 milliárd eurós hitellel támogató EU és IMF az úgynevezett zárt szakmák megnyitását várja el a görög vezetéstől. A teherautó-sofőr mellett ilyen foglalkozás még a taxisofőr, az építész és a könyvelő is. A kormány várhatóan szeptemberben terjeszti javaslatát a törvényhozás elé.

Az előző hétfőn kezdett sztrájk miatt turisták tízezrei – köztük magyarok is – az országban rekedtek. A több mint ezer görög sziget és a külvilág közti kapcsolatot jelentő kompok közül sok napokig a kikötőkben vesztegelt, több száz turista egyszerűen az út mentén hagyta bérelt autóját, amikor kifogyott a benzin, nyaralók tömegei pedig kempingekben, szállodákban, motelekben várták, hogy kinyissanak a benzinkutak, és tovább tudjanak utazni saját kocsijukkal, lakóautójukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik