Nagyvilág

Nagy lépés lehet a béke felé

Hoszni Mubarak egyiptomi és Simon Peresz izraeli elnök a palesztin és izraeli közvetlen tárgyalások feltételeiről cserélt eszmét vasárnap Kairóban.

A MENA, az egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint az elnökök tárgyaltak arról is, hogy milyen szerepet játszhat az Egyesült Államok a két állam megoldáson alapuló béke elérésében.

Washington közvetít az izraeli-palesztin közvetett tárgyalások lefolytatásában és az elmúlt napokban nyomás alá helyezte Mahmúd Abbasz palesztin elnököt annak érdekében, hogy közvetlenül egyeztessen a zsidó állammal.

Abbasz ezt feltételekhez köti: Izraelnek le kell állítania a megszállt területeken a zsidó telepek építését és bele kell egyeznie a palesztin állam létrejöttébe az 1967 előtti határok alapján. A Palesztin Hatóság elnökét több arab ország is támogatja ebben a követelésében, mert attól tartanak, hogy Benjámin Netanyahu izraeli kormányfő a végtelenségig elhúzná a tárgyalásokat, hogy azt a látszatot keltse – az Egyesült Államok és az Európai Unió irányába – hogy kész a megegyezésre a területet békéért elv alapján.

Bassár el-Aszad szír államelnök – a szíriai média vasárnapi jelentése szerint – azon aggodalmának adott hangot, hogy a régióban növekszik egy új háború kitörésének a veszélye. Damaszkusz számára a közel-keleti béke feltétele, hogy Izrael visszaadja az 1967-ben megszállt, majd bekebelezett Golán-fennsíkot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik