Nagyvilág

Mégsem vadásszák le a latinokat?

Órákkal a hatályba lépés előtt egy szövetségi bíró megakadályozta, hogy az arizonai bevándorlási törvény fő elemei életbe lépjenek. A rendőrök nem igazoltathatják a „bevándorló” kinézetű embereket. A javaslatot korábban az amerikai elnök és több ember jogi szervezet kritizálta, de a legtöbb illegális bevándorlót eltartó Arizona nem akar tovább várni egy átfogó szabályozásra.

Az arizonai szövetségi bíróság egy ideiglenes végzéssel megakadályozta, hogy az áprilisban elfogadott bevándorlási törvény legvitatottabb részei hatályba lépjenek. Így a rendőrök egy ideig még biztosan nem igazoltathatnak mindenkit, akiről feltételezik, hogy illegális bevándorló. A törvény eredetileg előírta, hogy a hatóságok „alapos indokkal” bárkit kérhetnek a bevándorlási státuszát igazoló papírok bemutatására, az ehhez szükséges okmányokat pedig minden bevándorlónak folyamatosan magánál kell tartania, ellenkező esetben bűncselekményt követ el.

Bőrszín alapján tesz különbséget?

A kifogásolt részek körüli vita az amerikai legfelsőbb bíróságon folytatódhat, miután az arizonai kormány fellebbezni fog a bírósági döntés ellen. A törvény többi része viszont életbe lép, így mostantól büntetést szabhatnak ki mindenkire, aki illegális bevándorlókat alkalmaz idénymunkára, sőt arra is, akiről egy esetleges közúti ellenőrzés során kiderül, hogy az autójában engedély nélküli bevándorlók ülnek. A törvény megtagadja az amerikai állampolgárságot az illegális bevándorlók az USA területén született gyermekeitől is. A hatályban lévő szabályozások szerint az Egyesült Államok hatóságai által kiállított születési anyakönyvi kivonat automatikusan igazolja az amerikai állampolgárságot.
Frank Sharry, az America’s Voice nevű polgárjogi szervezet elnöke kijelentette, hogy a törvény az amerikai latin lakosság elleni vadászatot legalizálja. Hasonló véleményt fogalmazott meg Felipe Calderón mexikói elnök is, aki szerint a törvény a bőrszín alapján történő megkülönböztetést írja elő, és „minden mozzanatában sérti az emberi jogokat”. Rámutatott arra is, hogy a migráció büntetése nem oldja meg Arizona és Mexikó közös problémáit, ehelyett az együttműködést helyezné előtérbe, az elvándorlás csökkentése érdekében pedig kormánya új munkahelyek teremtésére törekszik.

Barack Obama szintén elítélte a törvényt, szerinte az „ellentétes a tisztesség alapelvével, amelyet minden amerikai nagyra becsül”, és „aláássa a rendőrség és a közösségek közötti bizalmat”. Az elnök többször tárgyalt a törvény kezdeményezőivel, és szövetségi szintű szabályozásokat sürgetett, ám a törvényt aláíró Jan Brewer republikánus kormányzó szerint már így is évtizedeket vártak arra, hogy Washington megtegye a megfelelő lépéseket.

“Titkos” alagút Mexikó és az Egyesült Államok között (MTI)

Az amerikaiak támogatják a szigort

Az utóbbi tizenöt évben több illegális bevándorlás elleni törvény született, a Clinton-kormány például döntött az Egyesült Államokban engedély nélkül tartózkodók deportálásáról, és előírta, hogy a deportáltak átlagosan tíz évig nem folyamodhatnak amerikai állampolgárságért. Többször erősítették a mexikói-amerikai határ ellenőrzését is, így – különösen a 2001-es terrortámadások után bevezetett szigorítások után – jelentősen nőtt az elfogott határsértők száma, de az illegális bevándorlás kérdését továbbra sem sikerült szövetségi szinten megoldani.

A bevándorlási törvényt az amerikaiak többsége támogatja: bár sokan belátják, az arizonai törvény diszkriminatív, felmérések szerint az amerikaiak körülbelül hatvan százaléka egyetért azzal, hogy minden „gyanús bevándorlót” igazoltatni kell. Legtöbben, így a törvényjavaslat egyik kidolgozói is, úgy gondolják, hogy szükség van a szigorúbb szabályozásokra, mert az illegális bevándorlás anyagi terheket ró az államra, és a bűnözés mértéke is ennek hatására nő. Russel Pearce, a javaslat egyik benyújtója szerint Arizonában egyre gyakoribbak az emberrablások, ráadásul az adófizetők pénzéből dollármilliókat költenek az illegális bevándorlók gyermekeinek oktatására és egészségügyi ellátására.

Az illegális bevándorlás valóban egyre nagyobb nehézséget jelent az USA, és azon belül Arizona számára: egy bevándorlást kutató központ 2008-ban 11 millióra becsülte az Egyesült Államokban élő illegális bevándorlók számát, de vannak olyan felmérések, amik több mint 20 millió emberről beszélnek. Legtöbbjük mexikói, aki az arizonai határon keresztül lép be az országba, körülbelül nyolc százalékuk pedig Arizonában telepszik le, így az amerikai államok közül itt a legmagasabb az illegális bevándorlók száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik