Nagyvilág

Kivonul a holland kontingens Afganisztánból

Megkezdődött vasárnap a holland kontingens kivonása Afganisztánból, a négy évig tartó holland misszió befejeztével az ország déli részén elterülő Uruzgán tartomány feletti ellenőrzést más kontingens veszi át a nemzetközi erőkön belül - jelentette be a kabuli NATO-parancsnokság.

A NATO a holland erők távozása után is ellátja azokat a feladatokat, amelyeket eddig ellátott, nevezetesen a harci műveleteket, az afgán hadsereg képzését és az újjáépítést – mondta Joel Harper parancsnok.

A 2006 augusztusa óta tartó és most lejáró, 1950 fős misszió meghosszabbítása kérdésessé vált, amikor idén február 20-án összeomlott a holland kormány. A kormánykoalíció tagjai nem tudtak megállapodni a kérdésben, az országnak így a NATO kérése ellenére be kell fejeznie az afganisztáni feladatvállalást.

A tálib lázadók gratuláltak Hollandiának katonái afganisztáni kivonásához. “Teljes szívünkből gratulálunk Hollandia állampolgárainak és kormányának bátorságukért, amellyel meghozták ezt a független döntést. Reméljük, hogy az Afganisztánban katonákat állomásoztató többi ország követi Hollandia példáját, és szintén kivonja erőit” – mondta a Volkskrant című baloldali holland lapnak telefonon nyilatkozva Kari Juszuf Ahmadidzs, aki a tálibok nyugat- és dél-afganisztáni szóvivőjének mondja magát. “Újfent felszólítjuk az európai államokat, amelyeknek katonái vannak Afganisztánban, hogy hagyják el az országot. Ez nem az önök háborúja, hanem az Egyesült Államoké, amely ezáltal imperialista céljait akarja elérni a világon, és főleg ebben a térségben” – hangoztatta a tálib szóvivő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik