Nagyvilág

Gerillákkal tárgyal az új kolumbiai elnök

Juan Manuel Santos megválasztott kolumbiai elnök majdani kormánya kész lesz arra, hogy tárgyaljon az ország legnagyobb gerillaszervezetével, ha az lemond az erőszakról - közölte Angelino Garzón megválasztott alelnök helyi idő szerint szombaton, válaszul a gerillák tárgyalási ajánlatára.

Garzón Bogotában újságíróknak elmondta: a következő kormány nyitva hagyja a lehetőséget a béketárgyalások előtt, de követeli, hogy a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) engedje el valamennyi túszát, szüntesse be a terrorcselekményeket és nem alkalmazzon többé gyalogsági aknákat.

Alfonso Cano, a FARC vezére a szervezet honlapjára csütörtökön felkerült üzenetében úgy vélte, hogy lehetséges a négy évtizede tartó ellenségeskedés politikai rendezése, amely leginkább párbeszéd révén érhető el.

A FARC valaha a dél-amerikai ország területének nagy részére kiterjesztette uralmát. Az elmúlt években azonban Álvaro Uribe távozó elnök kormánya amerikai támogatással erőteljes harcot folytatott a FARC visszaszorítására, jelentősen gyengítve a gerillaszervezetet. Uribe 2002-es elnökké választása előtt a FARC 18 ezer fegyveressel rendelkezett, mára harcosai száma 8 ezerre apadt.

Santos – aki hamarosan elfoglalja az államfői hivatalt – azonban azt hangoztatja, hogy Uribe politikai örökösének vallja magát, és nem alkuszik a szélsőbalos nézeteket valló gerillákkal, akik fegyveres harcot folytattak a kolumbiai államhatalmi szervek ellen, túszokat ejtettek és a kábítószer-csempészetben is jelentős szerepet játszottak.

Mindeközben meghalt öt rendőr és egy katona Kolumbia déli részén, feltehetően a FARC támadásában – közölte Álvaro Uribe távozó elnök. A rendőröket és a katonát akkor lőtték le, amikor Bogotától mintegy 700 kilométerre délre csónakokat ellenőriztek egy folyón.

Uribe a Bogotától közel 500 kilométerre délre található Neiva városában mondott beszédében értetlenségének adott hangot a támadás miatt, mondván: a gerillák békekötési szándékukat hangoztatják és ezzel az újságok címlapjára kerülnek, mégis megölnek hat rendfenntartót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik