Nagyvilág

Brazília megmentené a halálra ítélt iráni nőt

Politikai menedékjogot ajánl Brazília egy házasságtörésért halálra ítélt iráni nőnek - jelentette be Luiz Inácio Lula Da Silva, a latin-amerikai ország államfője.

Lula a déli országrészben fekvő Curitiba városában, helyi idő szerint szombaton egy választási kampánygyűlésen kijelentette: szeretné megkérni “barátját”, Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, valamint Szajed Ali Hamenei ajatollahot, az iszlám köztársaság vallási és politikai vezetőjét, továbbá az iráni kormányt, tegyék lehetővé, hogy Brazília politikai menedékjogot adjon a nőnek.

A 43 éves Szakineh Mohammadi-Astianit, kétgyermekes anyát 2006-ban ítélték el, mert férje halála után két férfival is “törvénytelen viszonyt” folytatott, valamint – az IRNA iráni hírügynökség szerint – gyilkosságot és egyéb bűncselekményeket követett el. A halálos ítéletet megkövezéssel hajtanák végre.

Az elmúlt időben komoly nemzetközi kampány indult annak érdekében, hogy a nőt megmentsék a megkövezéstől. Teherán júlusban bejelentette, hogy egy időre felfüggeszti az ítélet végrehajtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik