Nagyvilág

Az államfő is sürgeti a duisburgi polgármester lemondását

Christian Wulff a politikai felelősségre figyelmeztette a városvezetőt.

Egy nappal a Love Parade áldozatainak emlékére rendezett gyászünnepség után a német államfő arra célzott, hogy a katasztrófa következményeként le kellene mondania Duisburg polgármesterének.

Christian Wulff szövetségi elnök – aki maga is jelen volt a duisburgi Szent Szalvátor-templomban a 21 halálos áldozat lelki üdvéért bemutatott szombati gyászmisén – “politikai felelősségére” figyelmeztette Adolf Sauerland polgármestert. A Ruhr-vidéki város első embere – állítólag anyagi okokból – ragaszkodik a posztjához, noha országszerte szinte egyöntetűen sürgetik a távozását. “Igaz, hogy a bűnösség bebizonyosodásáig mindenkit megillet az ártatlanság vélelme – fogalmazott Wulff vasárnap egy lapinterjúban. – Csakhogy a konkrét egyéni bűnösség mellett létezik a politikai felelősség is.”

A július 24-én rendezett Love Parade technofesztiválon, egyelőre ismeretlen okból, pánik tört ki egy alagútban, amelyen át több ezren próbálták megközelíteni a rendezvény központi helyszínét. A tumultusban 21 ember meghalt, több mint ötszázan megsérültek. A rendezők, a rendőrség és a tűzoltók kölcsönösen egymást vádolják mulasztással, illetve értelmetlen óvintézkedéssel, amely szerintük a katasztrófához vezetet.

Sauerland egyelőre ellenáll a reá nehezedő, egyre nagyobb nyomásnak. Berlini értesülések szerint azért nem hajlandó önként távozni, mert ha csak októberben mondana le, akkor – hosszabb hivatali idejének köszönhetően – jóval magasabb nyugdíj illetné meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik