Nagyvilág

Obama tárgyalásokat követel Izrael és a palesztinok között

Az amerikai elnök azt követeli a palesztinoktól, hogy újítsák fel a közvetlen tárgyalásokat Izraellel, ha jó viszonyban akarnak maradni vele - fedte föl a francia hírügynökségnek egy a neve elhallgatását kérő palesztin illetékes szombaton.

Barack Obama levelet küldött Mahmúd Abbásznak, és 16 pontban foglalta össze a tárgyalások felújítása mellett szóló érveket. Az üzenet “a furkósbot és mézesmadzag” egyvelege – mondta az illetékes.
Az amerikai elnök azt akarja, hogy a tárgyalások már augusztus elején megkezdődjenek. Cserébe azt ígérte, ahogy az amerikai kormányzat kieszközli a zsidó kolonizáció szüneteltetését a megszállt területeken. Obama semmiképpen sem fogadja el a kérése elutasítását, aminek a következménye az lenne, hogy Washington elveszíti bizalmát Abbász elnökben és a palesztin félben, s erőteljesen korlátozni fogja a palesztinoknak nyújtott segítségét.
Izrael ideiglenesen felfüggesztette a telepek bővítését, de a moratórium szeptember 26-án lejár. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök régóta hangoztatja, hogy ő készen áll a közvetlen tárgyalásra, de előfeltételeket nem fogad el. Abbász viszont előzetes garanciát szeretne kapni arra, hogy a majdani palesztin állam az 1967. júniusi – a hatnapos háború előtti – határok alapján jöhet létre (azaz magába foglalná a Gázai övezetet, Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet), valamint Izrael leállítja a zsidó telepek bővítését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben.
A levél létezését megerősítette a hírügynökségnek Száeb Erakat palesztin diplomata, aki azt mondta, hogy július 16-án érkezett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik