Nagyvilág

Hajókat sodort el az ár Kínában

Háromszáz katona üldözte csónakokkal azt a tizenkét elszabadul nehéz hajót, amelyek szombaton az északkelet-kínai Csilin (Jilin) tartományban horgonyukat és rögzítő köteleiket elszakítva sodródtak az áradó Huatien (Huadian), majd Szonghua (Songhua) folyón.

A mentésre kivezényeltek végül sikerrel megállították valamennyi – alapvetően folyami aranybányászathoz használt – vízi járművet. A városi rendőrség tájékoztatása szerint a tucatnyi hajó komoly károkat idézhetett volna elő, fennállt annak a veszélye, hogy a Szonghua (Songhua) folyót annak mellékfolyójáról már elérő hajók jelentős kárt okoznak a Fengman vízerőmű gátjában. A legsúlyosabb kilenc tonnás volt.

Északkelet-Kína egyik legnagyobb folyóján, a Szonghuán egyébként harmadik napja próbálkoznak annak a körülbelül hétezer vegyszeres hordónak a begyűjtésével, amelyeket ugyancsak egyik áradó mellékfolyója „gyűjtött be” Csilin város két vegyi üzemének területéről.

A legfrissebb beszámolók szerint eddig 5016 darab tartályt sikerült a folyó különböző szakaszain kialakított állomásoknál, illetve a lakosság segítségével, hosszú rudakkal, acélhálóval kihalászni.

Eredetileg mintegy háromezer hordó tartalmazott robbanásveszélyes vegyszert, míg négyezer volt üres. A híradásokból nem derül ki, hogy a kimenekítettek közül mennyi volt tele. A folyó több millió ember ivóvízellátásának forrása, a vízminőséget a szakemberek folyamatosan ellenőrzik, eddig még nem jelentettek szennyeződést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik