Nagyvilág

Több százan tüntettek a bevándorlási törvény ellen Arizonában

Arizona lavinát indított el a megszigorított bevándorlási törvénnyel, a civilek tiltakoznak.

Több száz aktivista tüntetett csütörtökön Phoenixben a frissen életbelépett bevándorlási törvény ellen. Noha az előírásokon puhítottak egy kicsit, azokat még mindig elfogadhatatlannak tartják a civilek. A demonstrálók közül a rendőrök kéttucatnyi embert őrizetbe vettek.

A megmozdulásra állig felfegyverzett rohamrendőröket vezényeltek ki. Volt olyan tüntető, aki az egyik megyei börtön bejáratához bilincselte magát tiltakozásul.A demonstrálók amerikai és mexikói zászlókkal vonultak fel. Közben olyan jelszavakat skandáltak, mint “elég a rajtaütésekből,” “ne legyen több deportálás,” vagy “ne legyenek a bevándorlók a célkeresztben.”

Arizona állam kormányzója április végén írta alá a sokat vitatott bevándorlásügyi törvényt, amellyel a hivatalos indoklás szerint az illegális bevándorlók ellen akarják felvenni a küzdelmet. “Ez a törvény biztonságosabbá teszi az államot, és minden arizonainak védelmet nyújt” – közölte akkor Jan Brewer kormányzó.

A Mexikóval határos állam kormányzója szerint a törvényre azért volt szükség, mert a szövetségi kormányzat nem tudta megállítani az illegális bevándorlást. A törvény lehetőséget ad a rendőrségnek arra, hogy “megalapozott gyanú esetén” igazoltassanak olyan embereket, akikről feltételezhető: törvénytelenül tartózkodnak az államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik