Nagyvilág

Az olasz kormánypárt szakadása fenyeget

Kicsúcsosodott az olasz parlamentben a Silvio Berlusconi miniszterelnök és Gianfranco Fini házelnök között hónapok óta tartó vita: a kormányfő csütörtökön késő este közölte, nem hiszi, hogy politikus társával tovább együtt tudna működni.

Berlusconi kijelentésével megtette az első lépést afelé, hogy kizárja Finit az általa irányított politikai formációból, a Szabadság Népe Pártból (PDL).

A kormányzópárt nagy részével egyetértésben Berlusconi kiadott egy dokumentumot, amelyben többek között a „párt alapelveivel való összeférhetetlenséget” veti a politikai karrierjét még posztfasisztaként kezdő Fini szemére. Ezen felül azzal is vádolja a PDL elnökségének legtöbb tagja a házelnököt, hogy a párton belül ellenzéket alkot, és szép lassan a „halálba segíti” a tömörülést. Az éles bírálat következményei egyelőre beláthatatlanok: nem zárható ki egy pártszakadás, a kormányzó többség megszűnése és új választás kiírása sem.

Miközben Berlusconi a házelnöki tisztségéről való lemondásra szólította fel Finit, utóbbi hevesen tiltakozott ez ellen, mondván, erről nem a kormányfő dönt. „Maradok, ahol vagyok” – húzta alá. Ezalatt a házelnök hívei a parlament mindkét házában – 36-an a képviselőházban és 14-en a szenátusban – közölték, hogy követik vezetőjüket. Fini 50 képviselőjével a mérleg nyelve lehet a jövőben a kritikus szavazásoknál, Berlusconi azonban nem tart kormánya stabilitásának gyengülésétől. „Nincs kockázat. Többségben vagyunk.” – hangsúlyozta Berlusconi csütörtök este egy sajtótájékoztatón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik