Nagyvilág

Tőkés: Erdély nem akar elszakadni Romániától

Tőkés László székelyföldi autonómiáról és nem függetlenségről beszélt, a két fogalmat ellenfelei mossák össze - nyilatkozta az erdélyi politikus az fn.hu-nak.

„A véleménynyilvánítás szabadsága engem is megillet. Nem gondolom, hogy a kijelentésem alkotmányellenes lett volna” – nyilatkozta Tőkés László az fn.hu-nak.

Az előzmény: a romániai ellenzék hevesen támadta a politikust amiatt, hogy Erdély helyzetét Koszóvóéhoz hasonlította múlt pénteken, Tusnádfürdőn. A szabadegyetemen egyébként Traian Basescu román államelnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és
Tőkés László EP-képviselő tartott közös előadást a közép-európai együttműködés fejlesztéséről, azon belül a román-magyar kapcsolatról.

Propagandakampány

Tőkés portálunknak elmondta, ő Tusnádfürdőn is azt állította: Koszovó a függetlenségét vívta ki, a székelyföldi magyarok viszont autonómiára törekednek.

„Semmiképpen sem kívánunk függetlenedni Romániától. Habverés zajlik a román politikum részéről. Korábban nem ismerték el Koszovó függetlenségét, most pedig összemossák a székelyföldi magyarok autonómia törekvését a koszovóiak függetlenedésével” – fogalmazott Tőkés.

A héten Emil Boc román miniszterelnök – Tőkés beszédére utalva – megjegyezte: szerinte az alkotmányt nem vitatni, hanem betartani kell.

„Diplomatikus megfogalmazás – reagál erre Tőkés László. – Az ellenzék vele szemben is propagandakampányt indított, ezért próbál megfelelni a választóknak. Basescu elnök nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor Tusnádfürdőn Orbán Viktorral és velem leült beszélgetni a magyarság helyzetéről. A Nemzeti Liberális Párt ezt felrója neki, mondván, Basescu nem lép fel Erdély elszakadása ellen. Csakhogy nincs is mi ellen fellépnie! A függetlenedésnek amúgy sincs semmi realitása, hiszen az ott élők 80 százaléka román származású.”

Tőkés László lapunknak elmondta: rendszeresen tárgyal a román elnökkel, a közeljövőben pedig Emil Boc miniszterelnökkel is szeretne találkozni. A téma természetesen az erdélyi magyarság helyzete lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik