Nagyvilág

Megszűnik a nyugdíjkorhatár a briteknél

A kormány tervei szerint 2011 októberétől megszűnik Nagy-Britanniában a 65 éves korhoz kötött nyugdíjazás, és a munkavállalók tovább dolgozhatnak, ha szándékukban áll.

A jelenlegi gyakorlat szerint az alkalmazottak – akaratuk ellenére is – azonnal nyugdíjazhatóvá váltak, amint betöltötték 65. életévüket. A kormány által kialakított terv alapján a munkavállalóknak a jövőben fél évvel 65. születésnapjuk előtt tárgyalniuk kell az alkalmazókkal, hogy tisztázzák a felek jövőre vonatkozó terveit. A döntést egyoldalúan a munkavállaló hozza meg arról, hogy visszavonul, vagy tovább dolgozik.

A féléves időszakot figyelembe véve a szakértők úgy kalkulálnak, az új szabályozásnak 2011 áprilisában érvénybe kell lépnie. Bár az érintett korosztályba tartozó munkavállalók üdvözölték a döntést, a munkaadók úgy vélekednek, a változások túl gyorsan mennek végbe, megválaszolatlan problémákat hagyva hátra. Szakértők is kifogásolják, hogy a kormány nem hagy elég időt a felkészülésre a vállalatoknak.

A munkavállalók képviselői viszont állítják, minél előbb szűnik meg a nyugdíjazás “igazságtalan” gyakorlata, annál jobb. Mint mondták, véget kell vetni a diszkrimináció e formájának.

Munkavállalói szervezetek már régóta küzdöttek a szabályozás átalakításáért, az Age UK nevű csoport tavaly a felsőbíróságon támadta a jelenleg még érvényben lévő szabályokat, de nem járt sikerrel.

A nyugdíjazás rendszerének megváltoztatását a konzervatívok és a liberális demokraták egyetértésben foglalták bele a koalíciós megállapodásba, noha nem szabtak meg határidőt a megvalósításra. A május választásokat megelőző kampányban mindkért párt programjában szerepelt a módosítás ígérete.

A kormány reményei szerint a korlátozás megszüntetése bátorítja az embereket, hogy tovább dolgozzanak. Az idősödő brit társadalomban nagy jelentőséggel bír az alkalmazottak munkában tartása. A munkavállalók emellett jelentős adóbevételekhez juttatnák az államot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik