Külföld

Medvék kukáznak Székelyföldön

admin
admin

2010. 07. 29. 11:44

Élelmet kereső medvék garázdálkodnak a székelyföldi településeken. Korábban a medvék nappal nem merészkedtek le a hegyekből a településekre - írja a Krónika című kolozsvári napilap.

A vadállatok egyelőre nem veszélyeztették az emberek testi épségét, Gyergyószentmiklós környékén, Gyergyószéken azonban napi rendszerességgel tizedelik a háziállat-állományt. A helyi vadőr szerint egyetlen, emberi közelséghez szokott medvéről lehet szó. Szerinte az egyetlen megoldás az lenne az áldatlan helyzetre, ha az illetékes hatóság mielőbb megadná az engedélyt a kilövésre. Romániában kockázatos engedély nélkül kilőni a garázdálkodó medvét, mert “az önkényes vadászatért” 40 ezer euró bírságot róhatnak ki a hatóságok.

Kovászna megyében legalább 15 medvét kellene sürgősen kilőni – írja a lap. A vadak folyamatosan bejárnak a településekre, kukáznak, háziállatokat csonkítanak meg, méhkaptárokat dúlnak fel, rettegésben tartják az embereket.

László Béla, a Kovászna megyei Halász-vadász Egyesület elnöke a Krónikának elmondta, hogy 34 kilövési engedélyt kértek, de még nem kaptak választ Bukarestből az illetékesektől, akik a múlt héten sürgősségi eljárással engedélyezték a Bálványosra bejáró medve kilövését. A fiatal anyamedve megkeserítette a Bálványosfürdőn hétvégi házzal rendelkezők életét: összesen 23 udvart látogatott meg, betört a konyhákba, felfeszítette a hűtők ajtóját, megdézsmálta a kamrákat.

Daragus Attila, az üdülőhelyet is magában foglaló Torja község polgármestere a lapnak elmondta, hogy ötévente akad egy-egy anyamedve a környéken, amely betör a településre, akár a házakba is, hogy élelmet szerezzen bocsának. A polgármester szerint a medvéket elsősorban a kukákban levő ételmaradékok vonzzák, ezért pályázati pénzekből próbálnak olyan kukákat vásárolni, amelyek zártak, így a medvék nem tudnak hozzáférni a hulladékhoz. Az elöljáró visszautasítja a környéken elterjedt híreszteléseket, melyek szerint a brassói kukázó medvéket szállították volna a környékbeli erdőkbe.

A Kovászna megyei környezetvédelmi hivatal tavaly készített leltárt a megyében élő medvékről és a medvebarlangokról. Becslések szerint a helyi erdőkben mintegy 600 medve él. A megyében a legnagyobb létszámú medveállomány az Erdővidéken él, Magyarhermány környékén és a Vargyasi-szorosban. A háromszéki erdőkben legalább 200–300 példány kell az életképes populáció fenntartásához. Romániában összesen hatezer medvét tartanak nyilván. Ez a legnagyobb medvepopuláció az Európai Unióban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.