Külföld

Vádat emeltek egy náci táborőr ellen

admin
admin

2010. 07. 28. 21:56

Vádat emelt a németországi Dortmund ügyészsége Samuel Kunz egykori náci tábőrőr ellen amiatt, hogy a második világháborúban részt vett 430 ezer zsidó megölésében és egyéb bűncselekményekben.

Christoph Göke ügyész elmondta, a 88 éves Kunzot a múlt héten levélben értesítették a vádemelésről. Kunz a megszállt Lengyelországban, Belzecben létesített haláltábor őre volt 1942 januárjától 1943 júliusáig. A férfi a harmadik helyen szerepel a náci háborús bűnösök felkutatását végző Simon Wiesenthal Központ által leginkább keresett emberek listáján.

Kunz évtizedeken át háborítatlanul élt Bonn mellett. Ügye most a szintén náci háborús bűnökkel vádolt John Demjanjuk elleni eljárás kapcsán, régi iratok tanulmányozása során került elő. A neve azért szerepel a harmadik helyen a Simon Wiesenthal Központ listáján, mert az ügyészség magasra, 430 ezerre teszi a táborban legyilkolt zsidók számát.
Kunz annak idején meglehetősen szerény helyet foglalt el a náci hierarchiában, a német igazságszolgáltatás sokáig nem is foglalkozott a hozzá hasonló táborőrök felelősségre vonásával. Klaus Hillebrand szakértő szerint az elmúlt egy évtizedben a német ügyészek új nemzedékének színre lépésével azonban megváltozott a felfogás és a törvények értelmezése, a fiatalabb ügyészek minden még élő náci gyanúsítottat bíróság elé akarnak állítani.

A német nemzetiségű Kunz Oroszországban született, a szovjet Vörös Hadsereg katonájaként a háború idején német fogságba került. Hillebrand szerint választást ajánlottak számára: vagy hadifogoly marad, vagy együttműködik a nácikkal. Kunz ez utóbbi mellett döntött.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.