Nagyvilág

Szélesebb jogköre lesz a kisebbségekért felelős szlovák kormányfőhelyettesnek

A kiszélesített jogköröket a Bugár Béla vezette Híd párt harcolta ki a koalíciós tárgyalások során.

November elsejétől kap kiszélesített jogköröket a kisebbségekért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes. Ezt tartalmazza a kormányprogram tervezete, amelyet szerdán vitat meg – és várhatóan el is fogad – a pozsonyi kabinet.

A kiszélesített jogköröket a Bugár Béla vezette Híd párt harcolta ki a koalíciós tárgyalások során.

A kisebbségekért felelős szlovák miniszterelnök-helyettes, Rudolf Chmel a Híd alelnöke.

Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint november elsején lépnek életbe azok a törvénymódosítások, amelyeknek értelmében a kormányfőhelyettes az oktatásügyi és a kulturális minisztérium kisebbségeket érintő kérdéseiben dönthet.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a magyar iskolák tanterveinél és más, őket érintő intézkedés elfogadásánál szükség lesz a kormányfőhelyettes aláírására. A kulturális minisztériumot illetően szintén ő fog dönteni az állami kisebbségi kulturális támogatások odaítéléséről.

A kormányfőhelyettes és az említett tárcák közti tevékenység irányvonalát a megalakuló Kisebbségügyi Tanács jelöli majd ki. Ebben a szervben a szlovákiai kisebbségek képviselői kapnak helyet. Döntés még nem született arról, hogy pontosan kik és milyen arányban fognak ide tagokat delegálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik