Nagyvilág

Már 21 halottja van a Love Parade-nek

A duisburgi technozenei fesztiválon szombaton kitört tömegpánik halálos áldozatainak száma huszonegyre emelkedett.

Szerdára virradóra a kórházban belehalt sérüléseibe egy 25 éves nő az Essen melletti Heiligenhausból. A duisburgi ügyészség a boncolási eredményekre hivatkozva korábban azt közölte, hogy a végzetes tolongásban szerzett mellkasi zúzódások okozták a Love Parade áldozatainak halálát, mindegyikük megfulladt. A sebesültek száma körülbelül ötszáz. A holttestek eltemetését három nappal a katasztrófa után engedélyezték.

Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi tartomány belügyminisztere, Ralf Jäger a nyomozás további eredményeiről közölt részleteket szerdán. A Süddeutsche Zeitung című müncheni lap hasábjain annak a véleményének adott hangot, hogy a nyomozás a Love Parade szervezőjével, Rainer Schallerrel szemben mutathat fel terhelő bizonyítékokat.

A német napilap szerint Schaller cége figyelmen kívül hagyta a hatóságok aggályait, a cég állítólag teljesen hamisan mérte fel, hogy a látogatók tömegei miként oszlanak el a rendezvény területén. Schaller ezzel szemben úgy véli, hogy a rendőrség követett el hibákat a bebocsátási pontoknál.

Adolf Sauerland duisburgi polgármesteren is egyre nagyobb a nyomás. A kereszténydemokrata politikus médiaértesülések szerint nem vesz részt az áldozatok emlékére rendezendő gyászünnepélyen, mert jelenlétével “nem akarja provokálni a hozzátartozókat, és érzelmeiket sem akarja megsérteni” – írta a Rheinische Post szerdán. Lehet azonban, hogy a döntés mögött valójában biztonsági megfontolások állnak, Sauerlandot ugyanis halálosan megfenyegették – vetette fel rendőri forrásokra hivatkozva a napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik