Nagyvilág

Éjjellátó berendezéseket akart csempészni

Az amerikai szövetségi hatóságok azzal vádolnak egy 24 éves nőt, hogy fejlett technológiájú éjjellátó berendezéseket akart Oroszországba csempészni.

A lettországi születésű, amerikai állampolgár Anna Fermanova óvadék ellenében házi őrizetbe került, s ügyvédje, Scott Palmer azt állítja, hogy ügyének semmi köze az alig egy hónapja az Egyesült Államokban lebuktatott orosz kémhálózathoz.

Egy New York-i bíróság azzal vádolja Fermanovát, hogy még márciusban a szükséges exportengedélyek nélkül próbált meg kicsempészni éjjellátó berendezéseket, köztük egy 7 ezer dollár értékű céltávcsövet (Raptor 4X Night Vision Weapons Sight), s a másik két eszköz értéke is elérte darabonként a 4 ezer dollárt.

Akkor Fermanovát elengedték, elutazhatott Moszkvába, de visszatérésekor, július 15-én őrizetbe vették. Másnap 50 ezer dollár óvadék ellenében kiengedték.

A nő ügyvédje szerint a céltávcsöveket Fermanova orosz férje egyik moszkvai barátjának vadászat céljára vette az interneten keresztül. A hatóságok szerint ugyanakkor Fermanova lefestette a céltávcsövek sorozatszámát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik