Nagyvilág

A Pentagon nem tud elszámolni közel 9 milliárdnyi iraki olajdollárral

A könyvvizsgálói eredmények szerint 8,7 milliárd hiányzik, de egyelőre nem tudni, hogy csalás történt-e.

A Pentagon nem tud elszámolni csaknem 9 milliárdnyi iraki olajdollárral, amelyet az ország újjáépítésének céljaira, illetve humanitárius programokra kellett volna felhasználni.

A kedden nyilvánosságra került amerikai könyvvizsgálói jelentés szerint összesen 8,7 milliárd dollár hiányzik abból a New York-i alapból, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozott létre, pontosabban az iraki olaj eladásából származó bevétel – amely felett az amerikai védelmi tárca rendelkezik – 96 százalékának sorsa ismeretlen. A jelentés nem tért ki arra, hogy csalásról van-e szó.

A Pentagon szerint az iraki gazdaságfejlesztésre szánt dollármilliárdok “nem vesztek el”, a dokumentumok az archívumokba kerültek, s ez az oka, hogy rövid időn belül nem kerülhettek az ellenőrökhöz. A védelmi tárca szerint az összes “elveszett” pénzből mindössze “csak” 2,6 milliárd dollárnak nincs nyoma

Núri al-Maliki iraki miniszterelnök Bagdadban jelezte, hogy amennyiben valóban nincs nyoma a pénznek, mint ahogy azt a jelentés állítja, akkor Irak jogi lépéseket tesz, megpróbálja megtéríttetni ezt az összeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik