Nagyvilág

Sírok ezreit keverték össze az arlingtoni temetőben

Az arlintoni nemzeti temetőben akár több ezer is lehet a rosszul feliratozott sírok száma, amelyek adatai nem egyeznek meg az amerikai katonai emlékhely hivatalos térképével.

Claire McCaskill szenátor azokat a vizsgálatokat összegezte, amelyet az általa vezetett albizottság folytatott a nyár elején kirobbant botrány, egy esetleges csalás ügyében. Az albizottság csütörtökön tart meghallgatásokat, s a meghívottak között van a washingtoni temető alig néhány hete lemondásra késztetett intendánsa és helyettese is.

A nyomozás már hónapok óta folyik kötelességmulasztás gyanújával, s az amerikai hadsereg egyik belső vizsgálata azt derítette ki június elején, hogy a temető dolgozói hanyagsága miatt keverték össze a sírokat, mert ellenőrzés nélkül, csak papírok alapján regisztrálták a temetéseket. Összesen 211 rosszul feliratozott sírt jelölt meg ez a belső vizsgálat.

McCaskill szenátor azt hangsúlyozta a sajtónak, hogy az összekevert sírok száma jóval magasabb lehet, ugyanis a hadsereg vizsgálata csak a temető piciny szekciójára korlátozódott.

A Potomac partján elterülő arlingtoni nemzeti temető az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb katonai emlékhelye, csaknem 300 ezer halottat temettek el itt katonai tiszteletadással, volt elnököket, a legfelsőbb bíróság tagjait, az iraki és afganisztáni háború áldozatait, de itt nyugszanak az 1861-65-ös polgárháború több katonájának földi maradványai is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik