Nagyvilág

London sajnálkozik a Wikileaks-botrány miatt

A brit külügyminiszter bízik abban, hogy a kiszivárogtatás nem okoz kárt az afganisztáni nemzetközi erőfeszítéseknek.

A brit kormány sajnálja, hogy az afganisztáni katonai jelenléttel kapcsolatos iratokat szivárogtatott ki a Wikileaks nevű internetes oldal – fogalmazott szóvivője útján hétfőn a londoni vezetés.

A Fehér Ház már nyilatkozott, mi nem fűzünk kommentárt a kiszivárogtatott anyagokhoz – utalt a szóvivő arra, hogy Washington “felelőtlennek” nevezte a jelentések nyilvánosságra hozatalát.

William Hague brit külügyminiszter az ügy kapcsán azt mondta: még nem ismeri a részleteket, de bízik abban, hogy a kiszivárogtatás nem okoz kárt az afganisztáni nemzetközi erőfeszítéseknek. “Afganisztánban óriási haladás ment végbe, de még mindig hatalmas feladatok tornyosulnak előttünk” – mondta a konzervatív politikus.

Nagy-Britannia 9500 katonát állomásoztat Afganisztánban, a külügyminiszter szerint a csapatok nem kerültek veszélybe a kiszivárogtatás miatt, tekintve, hogy a nyilvánosságra hozott iratok közül a legfrissebb is hét hónappal ezelőtti.

Nagy-Britanniában a The Guardian című baloldali napilap idézett a Wikileaks birtokába jutott több mint 90 ezer dokumentumból, melyből kiderül, hogy Pakisztán az Egyesült Államokat kijátszva támogatta a tálibokat, miközben nagy összegű segélyeket fogadott el Washingtontól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik