Nagyvilág

Brüsszel új szankciókat hozott Irán ellen

Teherán elítélte az uniós külügyminiszterek döntését.

Új Irán elleni szankciókat hagytak jóvá hétfőn az unió külügyminiszterei.

A közép-ázsiai ország nukleáris programja miatti tilalmakról júniusban a tagországok állam- és kormányfői között született elvi megállapodás.

Az intézkedések elsősorban Irán kereskedelmi, bank- és energiaszektorát érintik, és a következő néhány hétben lépnek életbe. Túlmutatnak az ENSZ-rendszabályokon, s az amerikai szankciókhoz hasonlíthatóak.

A legjelentősebbek azok a tilalmak, amelyek az iráni olaj-, illetve gáziparba való további beruházásokat akadályozzák, és ezzel korlátozzák Irán olajfinomító, illetve földgázellátási kapacitását.

Az intézkedésekről hozott júniusi döntésében az EU megállapította: Irán nem ragadta meg a nemzetközi közösség által többször felkínált lehetőséget, nem oszlatta el a nukleáris programjával kapcsolatos aggodalmakat. Az uniós vezetők szerint ebben a helyzetben elkerülhetetlenné váltak az újabb korlátozó intézkedések.

Irán elítélte az ellen hozott szankciókat, Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kijelentette: a konfrontációs lépéseket, az egyoldalú lépések támogatását és a légkör megmérgezését Teherán nem tekinti a lehetőségek jó kihasználásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik