Nagyvilág

Újra színre lépett a nagy túlélő

Immár hagyományos, olajzöld katonaingében vállalkozott újabb nyilvános szereplésre Fidel Castro.

A volt kubai elnök a Moncada laktanya elleni kudarccal végződött ostrom, a kubai forradalom kezdete (1953. július 26.) alkalmából tartott megemlékezésen vett részt. Fidel Castro betegsége miatt négy évig nem jelent meg a nyilvánosság előtt, júliusban viszont már többször vett részt különböző programokon. Kuba volt első számú vezetője – aki augusztusban tölti be 84-ik életévét – a Cubadebate hivatalos kubai honlap és az állami televízió képes beszámolói szerint 2006 óta először viselt ismét nyilvánosan – sötét nadrág mellett – olajzöld katonainget, mindenfajta rangjelzés és vállpántok nélkül.

A volt államfő Havanna tartományban, Artemisa településen az itt született forradalmárok emlékének adózott az évfordulós megemlékezésen. Meglátogatta az elesettek mauzóleumát, s elbeszélgetett az őt üdvözlő helyiekkel.

Fidel Castro 2006-ban betegedett meg, és azóta távol maradt a nyilvánosságtól. Július 7-én azonban visszatért a rivaldafénybe: először a nemzeti tudományos kutatóközpontban jelent meg, majd pár nappal később az állami televízióban vállalt szereplést, és a kubai világgazdasági kutatóközpontba is ellátogatott, illetve egy hete nagykövetekkel találkozott a külügyminisztériumban. Fidel Castro átengedte öccsének, Raúlnak az államelnöki széket, de változatlanul övé a Kubai Kommunista Párt első számú vezetői tisztsége, a főtitkári poszt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik