Nagyvilág

Atomháború fenyeget?

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös haditengerészeti gyakorlatot kezdett vasárnap: a Sárga- és a Japán-tengeren rendezett flottamanőverek célja üzenetet küldeni Észak-Koreának, hogy mérsékelje agresszív magatartását.

Az Egyesült Államok a tervek szerint összesen hat, figyelmeztető hadgyakorlatot tart. Erre azért is kerül sor, mert Szöul és Washington egyaránt azzal vádolja Észak-Koreát, hogy március 26-án megtorpedózott és elsüllyesztett egy dél-koreai hadihajót: a Cshonan nevű dél-koreai korvett 46 tengerésze veszett a hullámsírba.

A hadgyakorlatok sorozatának első manővere július 28-ig, vagyis négy napig tart, s azon csaknem nyolcezer amerikai és dél-koreai katona vesz részt, húsz hadihajó és tengeralattjáró, köztük a George Washington repülőgép-hordozó, továbbá kétszáz repülőgép.

“Észak-Korea “bármely pillanatban hatalmas nukleáris elrettentéssel” élhet a kezdődő amerikai-dél-koreai hadgyakorlattal szemben” – jelentette a flottamanőverek előestéjén a KCNA hivatalos phenjani hírügynökség.

“Az Egyesült Államok és a koreai báberők atomháborúval fenyegetik ezt a földet azzal az ürüggyel”, hogy válaszolniuk kell egy dél-koreai hadihajó márciusi elsüllyesztésére, de Észak-Korea “jogosan nukleáris elrettentéssel fog élni a hadgyakorlattal szemben. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság hadserege és népe a nukleáris elrettentő képessége alapján bármikor, ha szükséges, megtorló szent háborút indíthat, hogy megakadályozza az amerikai imperialistákat és a dél-koreai báberőket abban, hogy szándékosan elérjék a háború szélére sodródást” – olvasható az észak-koreai védelmi bizottság szóvivője által kiadott közleményben, amelyet a KCNA idézett.

A héten Kína is aggodalmának adott hangot az amerikai-dél-koreai közös haditengerészeti gyakorlat miatt, úgy vélekedve, hogy az súlyosbíthatja a térségben fennálló feszültséget. “Aggodalmunkat fejezzük ki az ilyen jellegű tevékenység kapcsán” – jelentette ki Qin Gang (Csin Kang) külügyi szóvivő. Egyúttal felszólította “az érintett feleket, hogy tanúsítsanak önmérsékletet, és ne tegyenek semmi olyant, ami alkalmas lehet a térségben uralkodó feszültség fokozására”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik